Με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις


Zούμε  έκτακτες καταστάσεις και όλοι μας οι φίλοι, νέοι και παλαιότεροι, επιμένουν ότι ήρθε η ώρα να συναποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Οι περιστάσεις –λένε– δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια των διαφοροποιήσεων. Να φύγουν οι “Δυνάμεις Κατοχής” πρώτα και μετά να κάνουμε τους λογαριασμούς μας. Για την ώρα –λένε πάλι– αυτό που προέχει είναι να συγκροτήσουμε, επιτέλους, το Μέτωπο εκείνο που θα αποτρέψει την καταστροφή.
Δεν απαντάμε καθόλου αβασάνιστα σε αυτά τα αιτήματα, αλλά, παρά την καλή μας διάθεση και την καλή μας την καρδιά, βιώνοντας και όχι περιμένοντας την κρίση, νοιώθουμε άβολα με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, που τις περισσότερες φορές, είναι μία από τα ίδια. Δυνάμεις του χθες, που επιδιώκουν να είναι και δυνάμεις του αύριο.
Δεν παραμένουμε, το λοιπόν, δέσμιοι καμιάς ξεπερασμένης από τη ζωή πολιτικής γεωγραφίας, αλλά και δεν μπορούμε να συστρατευθούμε ούτε με τους μνημονιακούς, ούτε με τους αντιμνημονιακούς, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε οι μεν, ούτε οι δε απαντούν στις πιο ειλικρινείς μας αγωνίες.
Ασελγούν και οι δύο στο σώμα της πατρίδας και εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα επιλέξουν βιαστή. Ξεκάθαρα πράγματα: δεν υπάρχουν καλοί και κακοί βιαστές. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να μείνουμε αξιοπρεπείς και συνεπείς με τις επιλογές μας, πρέπει να είμαστε απέναντί τους και όχι δίπλα σε ορισμένους. Το πολιτικά πρωτόγονο δίλημμα με τους λιγότερο κακούς μπορεί να αφορά τους θεατές του βιασμού, αλλά είναι αδιάφορο σε όσους θέλουν να τον αποτρέψουν.
Η δική μας στάση,
λοιπόν, δεν είναι ούτε η αποχή, ούτε οι ευκαιριακές συμμαχίες. Απόφασή μας είναι να μην νερώσουμε το κρασί μας, να πορευθούμε οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με όσους απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της κομματοκρατίας και κυρίως να υπηρετήσουμε πολιτικές, που θα κάνουν λιγότερο αβίωτη την βιοτή μας.
Δεν απέχουμε από την πολιτική. Απέχουμε από τον ευτελισμό της. Στον διχασμό του κυρίαρχου λαϊκισμού –προοδευτικού και συντηρητικού– με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε, εμείς έχουμε ήδη απαντήσει. Βλάπτουν και οι δύο το ίδιο την Ελλάδα. Και τις ζωές μας...
Τ. 32-33

ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ (35)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: